19. 9. 2024

КРКА отримала срібні та золоті нагороди від Словенської торгово-промислової палати за інновації

6 хв читання

Брдо-при-Краню, 10 вересня 2024 року – У рамках Дня інноватора Словенська торгово-промислова палата вручила словенським компаніям нагороди за інновації, що є найвищим визнанням їхніх досягнень.  Дослідники компанії КРКА були удостоєні «Золотої відзнаки» за розробку препарату, що містить тепантадол у формі таблеток пролонгованої дії, що знімає сильний біль, а також «Срібної нагороди» за препарат, що містить дабігатран, який призначений для лікування і профілактики розвитку тромбоемболічних ускладнень.  Отримані нагороди є підтвердженням того, що компанія КРКА, завдяки своїм видатним фахівцям, сучасним технологіям та інноваційним рішенням, швидко та надійно забезпечує інноваційними, якісними, безпечними, ефективними та доступними препаратами широке коло пацієнтів. 

Золота відзнака за препарат, що знімає сильний біль

Золота нагорода була присуджена фахівцям компанії КРКА, які за допомогою інноваційного підходу розробили високоякісний, безпечний та ефективний препарат, що містить тапентадол малеат, в інноваційній лікарській формі пролонгованого вивільнення для лікування важкого хронічного болю. Активну речовину було включено до складу таблеток пролонгованої дії, що запобігає  застосуванню препарату не по медичним показанням, тобто його зловживанню. На всіх етапах розробки і виробництва препарату використовувалися стійкі рішення, які ще більше знижують навантаження на навколишнє середовище. Це нововведення забезпечило запуск більш доступного препарату в найкоротші терміни.

Срібна відзнака за препарат, призначений для лікування і профілактики тромбоемболічних ускладнень

За розробку препарату, що містить дабігатран, який значно покращує можливості лікування та профілактики розвитку небезпечних тромбоемболічних ускладнень, дослідники КРКА були удостоєні срібної нагороди.  Інноваційний підхід до синтезу активної речовини і до готової форми препарату дозволив дослідникам вирішити складні завдання, пов’язані з несприятливими властивостями діючої речовини. В результаті був розроблений безпечний, ефективний і якісний препарат. Оптимізовані виробничі процеси забезпечують доступність продукту, як за кількістю, так і за ціною, і сприяють його мінімальному впливу на навколишнє середовище.

Якість продукції та безпека пацієнтів є найважливішими темами для КРКА у сфері сталого розвитку

Цьогорічна церемонія, на якій найбільш інноваційним компаніям та іншим організаціям вже 22-й рік поспіль вручають нагороди на національному рівні, пройшла під гаслом «Ми обираємо сталий розвиток». У науковій частині програми д-р Алеш Ротар, член правління та директор Департаменту розробки та виробництва лікарських засобів КРКА, та д-р Звон Сімчич, директор Департаменту розробки та дослідження лікарських засобів КРКА, представили ключові виклики у розробці сучасних генеричних лікарських засобів у КРКА, а також важливість інновацій у фармацевтичній промисловості.

Протягом 70 років зусилля КРКА, спрямовані на сталу діяльність, були фундаментом постійного росту.  Якість продукції та безпека пацієнтів – найважливіші теми для компанії у сфері сталого розвитку, без яких ми не змогли б завоювати та зберегти довіру пацієнтів та наукової спільноти. Внесок КРКА в якісне лікування пацієнтів більш ніж в 70 країнах світу полягає в використовуваних інноваційних рішеннях – результаті співпраці і об’єднанні знань співробітників всіх поколінь і профілів.  КРКА розробляє і виготовляє лікарські засоби найвищої якості за доступною ціною, адаптуючи при цьому їх лікарські форми під потреби пацієнта. 

КРКА є одним з тих інноваційних виробників генериків, який інвестує в дослідження і розробки значно вище середнього, а саме близько 10% доходів від продажів.  Понад 800 співробітників займаються розробкою понад 170 нових препаратів, а також впроваджуються ефективні інновації в існуючі бренди. 

У КРКА ми усвідомлюємо, що стати в один ряд з провідними світовими виробниками генериків можна лише завдяки адаптації до постійних змін і пошуку можливостей для вдосконалення, а також беручи до уваги критерії сталого розвитку. У фармацевтичній промисловості довгий час не розроблялися тільки діючі речовини і лікарські препарати, але також створюються нові технології виробництва, проводяться комплексні дослідження для забезпечення якості, безпеки та ефективності лікарських засобів. Найкращими інноваціями є ті, які дають можливість виробляти сучасні лікарські засоби за найпростішою технологічною процедурою, яка не вимагає великих витрат і залишає найменш помітний вуглецевий слід. Найсуттєвіші інновації найчастіше бувають заховані за простими, на перший погляд, лікарськими формами, такими як звичайні таблетки чи капсули.

Найважливішими, безумовно, є інновації в продуктах, оскільки головною метою компанії продовжує залишатися постачання сучасних, інноваційних, якісних, безпечних та ефективних лікарських засобів у передових лікарських формах за доступною ціною. Крім базового асортименту продукції КРКА, який включає в себе лікарські засоби для лікування серцево-судинних захворювань, захворювань шлунково-кишкового тракту і препарати для лікування розладів центральної нервової системи, компанія також виділяє розробку лікарських засобів для лікування захворювань, частота яких в майбутньому буде збільшуватися. Діабет, рак та аутоімунні захворювання стають все більш поширеними.

КРКА розробляє інноваційні лікарські засоби, адаптовані до потреб пацієнтів, у комплексних лікарських формах (наприклад, форми з модифікованим вивільненням, гранули, таблетки, що диспергуються, двошарові таблетки). Особливе місце займають комбіновані лікарські засоби, на частку яких припадає майже 30% продажів.  Компанія КРКА стала піонером у виведенні на ринок багатьох комбінованих препаратів, і можна сказати, що КРКА є провідною компанією в регіоні в цій галузі.  Об’єднавши дві-три діючі речовини в одній таблетці, компанія зробила крок назустріч пацієнтам і полегшила їм лікування. Таким чином, КРКА першою компанією в Європі випустила на ринок препарат для лікування підвищеного артеріального тиску, що містить комбінацію трьох діючих речовин – периндоприлу, індапаміду і амлодипіну. 

Компанія виробляє і продає понад 17 мільярдів таблеток і капсул на рік. Якби не існувало комбінованих препаратів, для досягнення того ж ефекту довелося б виробляти ще 4 мільярди таблеток. Таким чином, КРКА сприяє сталості своєї діяльності, оскільки для виробництва комбінованих продуктів використовується менше допоміжних речовин у порівнянні з виробництвом декількох продуктів, що містять лише одну діючу речовину. При цьому такий підхід споживає менше енергії та упаковки, а також знижує витрати на транспортування. В результаті знижується вплив на навколишнє середовище, а також компанія економить на витратах. Такий підхід забезпечує КРКА переваги як у конкурентів виробників генеричних препаратів, так і у деяких оригінальних виробників.

Своєю діяльністю КРКА має намір сприяти зниженню смертності від неінфекційних захворювань на третину до 2030 року, що є однією з цілей Організації Об’єднаних Націй. Саме тому однією зі стратегічних цілей компанії є підвищення доступності лікарських засобів, в першу чергу препаратів для лікування серцево-судинних захворювань.